EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Empowerment - Az erő veled van

Beküldve - - - Kategorizálatlan
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 4235 megjelenés
 • 0 hozzászólás
 • Nyomtatás

Hogyan legyünk hatékonyak és sikeresek miközben új készségeket szerzünk és az életminőségünk javul? Egyáltalán lehetséges ilyesmi?

 

"Az iskola már réges rég megtanította, hogy mi az amihez nem értek, mi az amiben biztos, hogy nem vagyok jó. Az elöttem tornyosuló problémák mindig túl nagyok, a tehetetlenség stresszbe csap át, miközben a főnök elé már megint csak remegő lábakkal tudok állni, mert biztos, hogy talál hibát a munkámban. Nem is lehet hibátlan a munkám, hiszen nem érdekel. Csak az a lényeg, hogy a 8 órás munkaidőt túléljem és ne veszítsem el a munkahelyem."

 

Te is éreztél már hasonlóan? Mi kell ahhoz, hogy ez megváltozzon? Hogy legyen erőd, kedved, motivációd a lehető legjobbat kihozni magadból?

 

Olyan sokszor olvasom vagy hallom azt a szót mostanában, hogy "empowerment", de sosem találtam rá a megfelelő magyar kifejezést, ha beszélni szerettem volna róla. Most a közelgő Dragon Dreaming tanfolyam egyik jegyzetének a magyar fordítását lektorálva ismét ebbe a szóba ütköztem. Gondoltam pöttyentek róla egy szösszentet, részben azért, hogy aki nem ismeri, megismerhesse és, hogy a gondolataimat rendszerezzem és tisztábban lássak. A gulgi szótár egyszerűen megoldja: empowerment, magyarul: empowerment. Sztaki már kicsit tovább megy, szerinte felhatalmazás. Tovább guglizva találok még ilyet, hogy

 

önigazgatás, felelősségteremtés, felelősségvállalás, társadalmi szerep erősítése, képessé tétel, felruházás, megerősítés

 

 

Az UNESCO így fogalmaz:


"Egyének és közösségek hogyan kötelezik el magukat egy tanulási folyamatban, melyben alkotnak, ráfordítanak és tudást, eszközöket és technikákat osztanak meg annak érdekében, hogy megváltoztassák és javítsák önmaguk és társadalmuk életkörülményeit. Az "empowerment"-en keresztül az egyének nem csak alkalmazkodnak a változásokhoz, de hozzájárulnak a változáshoz/előidézik a változást az életükben és a környezetükben."

 

 

 

A Wiki ezt mondja:

"Az empowerment egyének és közösségek spirituális, politikai, társadalmi, oktatási, nemi és gazdasági erejének növekedésére utal."

 

 

A leggyakrabban manapság vállalati körökben emlegetik az "empowerment"-et, ahol kezd egyre divatosabbá válni. A lényege az, hogy hogyan lehet az alkalmazottakat motiválni. Hogyan lehet a munkavégzést önállóvá és örömtelivé tenni? Hogyan lehet a tudást kiaknázni, a kreativitást felszabadítani és a munka elvégzőjét felelősséggel felruházni? A hagyományos vállalati struktúrákat alapjaiban forgatja fel a hierarchikus megközelítés mellőzésével.

 

 

Más helyeken halljuk a "women empowerment"-et, azaz a nők társadalmi szerepének megerősítését. Ez azért nagyon fontos, mert a modern társadalomban nagyon erős a férfi dominancia. Ez engem akkor csapott személyesen arcul, amikor a mérnöki alapismeretek tanár az egyetemen úgy kezdte az első órát, hogy "azért tart itt ez ez ország, ahol tart, mert nők is lehetnek mérnökök". És akkor hölgyeim, indulhat a rögös mérnöki karrier. Nyugodtan lehet küzdeni abban a nadrágban, álmodozni arról, hogy talán egyszer pöcsünk nő.

Tavaly két indián orvosságos emberrel is találkoztam, akik meséltek az indián teremtéstörténetről és azt feszegették, hogy a mai civilizált kultúrában mennyire eltolódott az egyensúly a férfi dominancia felé, ami szerintük a környezetpusztulás és a háborúk fő kiváltója. Több permakultúrás és ökológiai irodalomban és előadáson is azt olvastam/hallottam, hogy a jelenlegi társadalmi és ökológiai problémákra a nők azok, akik meg tudják mutatni a kiutat, hiszen ők az otthon melegének az őrzői, a béke közvetítői, az összefogás katalizátorai. A "women empowerment" nőket ruházzal fel olyan eszközökkel, amelyekkel az eltolódott egyensúlyt helyre billenthetik és a békét és közösségeket erősíthetik.

 

 

Egyszer résztevettem egy webinar-on, aminek az volt a címe, hogy Social Entrepreneur Empowerment Series, azaz Társadalmi Vállalkozás Erősítő Sorozat. Ennek az volt a lényege, hogy különböző interjúkon és személyes példákon keresztül megismerhettük azt, hogy hogyan lehet egy olyan vállalkozást létrehozni ami etikus, fenntarható és a hozzájárul egy pozitív társadalmi változáshoz. Megint az "empowerment". Ez az online tanfolyam tízezreket mozgatott meg világszerte és adott erőt ahoz, hogy emberek olyan vállalkozásokba kezdjenek, melyek nem a végeláthatatlan növekedés és minden eltiprásának szemléletét hordozzák egyetlen cél, a profit érdekében. Ehelyett olyan személetmódot ösztönöz melyben teret kap többek között a kreativitás, az ökológiai kapcsolathálók felismerése, a bizalom és önbizalom, és a társadalmi szerepvállalás, miközben a vállalkozó egy harácsolástól mentes, tisztes megélhetést bizosít magának. Erről talán egyszer írok majd bővebben is.

 

 

Most pedig azon gondolkodom, hogy a Dragon Dreaminges kontextusban mit is takar az "empowerment" szó és milyen magyar kifejezés illik ide.

 

A Dragon Dreaming módszer valójában nem is szól másról, mint az "empowerment"-ről.

 

A módszer lényege, hogy projektek megvalósítása során lépésről lépésre haladjunk, figyeljünk a visszajelzésekre és kiaknázzuk a résztvevőkben rejlő tudást, kreativitást. Úgy lehet sikeres projekteket megvalósítani, ha azok akik a dolgoznak rajta a magukénak érzik, felelősséggel viseltetnek iránta, elkötelezettek és önnön fejlődésük lehetőségét látják benne. A módszer segít olyan projekteket életre hívni, melyek a modern kori problémáinkra pozitív megoldásokat nyújtanak. Az elsajátításával képessé válunk arra, hogy stresszmentesen öszpontosítsunk a projekt céljára, hiszen olyan feladatokon dolgozunk, melyek örömet okoznak, megelégedettséggel töltenek el. Ezért is nagyon várom már a közelgő Dragon Dreaming tanfolyamot, amin megtanulom majd, hogy hogyan is lehet ilyen projekteket koordinálni és a projekt többi résztvevőjét is ezzekel az eszközökkel és szemlélettel felruházni.

 

Szóval empowerment... Mmmm, akkor mi is legyen a magyar megfelelője ebben a kontextusban? A google keresés után az volt a benyomásom, hogy a leggyakrabban használt kifejezés a felelősségteremtés. A magyar nyelvű Dragon Dreaming anyagokban a képessé tétel szerepel. Anikó, aki fordította a szöveget, a megerősítést választotta. Most ez tetszik a legjobban. Ha végeztem a lektorálással a fórumon megoszotom veletek a lefordított jegyzetet, ami egy kis ízelítőt ad a Dragon Dreaming projekttervezés folyamatáról és a megerősített (azaz empowered) vs. a függőségben lévő projekt résztvevő karakterisztikáiról.

 

Ha ezeket a sorokat olvasva van egy jó ötleted az "empowerment" magyarítására, kérlek szólj hozzá a bejegyzéshez. Véleményed vagy ismereted van a témával kapcsolatban, amit megosztanál, azt is nagy örömmel fogadnám.

 

 

A tanfolyamról, aminek a főszervezője a barátnőm, Livits Réka bővebb infót a fórumon és a facebookon is találtok. Én tele vagyok várakozással, hiszen a módszer ausztál kidolgozójától, John Crofttól lesz alkalmunk ezeket a készségeket elsajátítani. Bizakodó vagyok, hogy egyre több mindenkihez eljut az a szemléletváltozás, amit a Dragon Dreaming módszer is képvisel.

 

Vitka

 

 


 

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég 2023 márc. 17, péntek