Permablog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

És az első bejegyzés: Bokrok amúgy permásan

Beküldve - - - Erdőkert
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 4819 megjelenés
 • 3 hozzászólás
 • Nyomtatás

A telek valamikor a tél végefele került a birtokunkba, és valahogy azt gondoltuk, jó ideig még nem sok minden fog változni az életünkben. Örülünk, és néha nézzük, ahogy alszanak a fáink, hiszen tél van. Ehhez képest egy hét múlva azon kaptuk magunkat, hogy kartonpapírt kunyerálunk a környező boltokban, azt számolgatjuk, hogy hány zsákot kell megtölteni lombbal, ha valahány m2-en 10 cm borítást szeretnénk... Az életünknek ez a felbolydulása kicsit váratlanul ért minket, de közben nagyon-nagyon jó érzés is volt egyben.

 

Ebben a bejegyzésben az első komolyabb akciónk néhány tanulságát szeretném megörökíteni. Anyu már jó ideje tartogat nekünk pár cserjét, amik az ő kertjében nem fértek el. Mivel a tavasz ilyen hamar jött, ezeket hamar el kellett ültetni, mielőtt nagyon hajtásnak indultak volna. Ezzel jól előre szaladtunk, hiszen azt képzeltem, hogy hónapokig csak tervezgetni és gondolkodni fogok, de az élet folyik, a bokrok nem várnak, és ez így van jól.

 

Ha szokványos kertészek lennénk, ez úgy zajlott volna, hogy fogjuk a bokrokat, kiás, átszállít, beás valahova, kész. De mi nem szokványos kertészek vagyunk, és hogy a permakultúra mennyire másképp működik, azt most tapasztaltam meg először igazán a gyakorlatban. Először is a projekt nem ott kezdődött, hogy kiás. Hanem ott, hogy felírtam egy papírlapra, hogy miket kapunk, aztán leültem egy halom könyv mellé, és elkezdtem olvasni. Aztán netezni. Aztán gondolkodni. Összegyűjtöttem, hogy mit lehet tudni az adott növényekről: mi az eredeti élőhelyük, milyen szerepet töltenek be a társulásukban. Mekkorára nőnek, milyen igényeik vannak, és mit csinálnak, ami esetleg más fajoknak jön jól. Magam is meglepődtem, hogy mennyi újat tudtam meg. Tudtátok, hogy a piros ribizli szinte az egyetlen a gyümölcstermő cserjék között, ami jól bírja a teljes árnyékot? Hogy a goji-bogyó jól passzol a diófához, mivel azon kevés növény közé tartozik, aminek nem árt a juglon (ahogy a burgonyafélék családjának számos más tagjának sem)? Vagy, hogy a homoktövis mindent tud, ami egy jó dajka-növénytől (nurse-plant) elvárunk? Miután eleget olvastam, kb. 1 hétig pihentettem az infókat, és gondolkodtam. És szép lassan kialakult, minek hol lesz a helye. A ribizlik tökéletesen illennek a gyümölcsfa-guildekbe, a piros ribizliket egy almafához, a feketét egy szilvafához társítjuk. A goji egy leendő diófa déli oldalára kerül, a homoktövisek pedig annak a nagy gyepnek a szélére szélvédelemnek, ahova ősszel már fákat szeretnénk ültetni. Persze könnyen lehet, hogy egy ilyen agyalós hét után is lövünk bakot, de talán kevesebbet.

 

A másik megoldandó problémakör az volt, hogy mit csináljunk a bokrok körül? A legtöbb fásszárú nem igényel tápanyag-utánpótlást az első éveiben, kivéve, ha extrém gyenge váztalajra kerül. Viszont az összes kinézett helyen ilyen-olyan lágyszárú vegetáció van, és ez segítség nélkül nem túl jó kezdet egy bokornak. Azt olvastam, hogy a facsemeték akár kétszer gyorsabban is nőnek, ha kinyírjuk körülöttük a füvet, biztos nincs ez másképp a bokrokkal sem. Úgyhogy itt is gondolkodtam, olvasgattam, majd összevadásztuk a szükséges anyagokat, és már jöhetett is a tényleges ültetés. A beültetett bokrok körül pedig ezt csináltuk: 1 m átmérőjű körben kis átfedéssel, lapra szerelt, vízbe áztatott kartondobozokat fektettünk le. Ezekre dobtunk 1-2 ásónyom földet, majd kb. 10 cm lombavart tettünk a tetejükbe, és ezt is jól belocsoltuk. Azt remélem, ez segít nedvesen tartani a talajt, így talán egyáltalán nem kell locsolnunk a bokrokat az első évben sem, plusz kinyírja a füvet, és építi a talajt. Az eredmény a képeken látszik, a szél nem fújta el az avart (amitől pedig tartottam), és ültetés után 1 hónappal a karton alatt a föld még lucskosan vizes. (A képeken rendre egy goji és egy kis homoktövis lányka látható.)

 

goji.jpg

 

homoktovis.jpg

 

Mérleg idáig: sokkal több gondolkodás, kicsit több szervezés, kicsit több munka, de ha minden jól megy, mostantól boldogabb, önműködő bokrok, jupijé!

Rabul ejtett az erdőkertészkedés gondolata, így 2014 elején vettünk egy telket Száron, ahol szép fokozatosan szeretnénk kialakítani a saját, szipi-szupi erdőkertünket. Ez a blog főleg ezt a folyamatot szeretné megörökíteni, azzal a nem titkolt céllal, hogy kicsit összehozza a téma iránt érdeklődőket, és serkentse a tapasztalatok cseréjét.

Hozzászólások

 • Lucagazda
  Lucagazda 2014 ápr. 11, péntek

  Tudtam, hogy sok új, hasznos infót kapok, és már meg is történt! Nagyon szeretjük a ribizlit, és nagyon sok árnyékos, fáktól takart helyünk van, ahova most boldogan szétültethetem a meglevő bokrainkat, nem lesz lelkiismeretfurdalásom, hogy rossz helyre kényszerítem őket :D
  A goji-dió összekapcsolhatósága is fontos infó, mert mi tavaly diócsemetéket ültettünk, még nagyon kicsik, de néhány év múlva jöhet melléjük a goji...

 • Luti
  Luti 2014 ápr. 11, péntek

  Nagyon köszönöm

  Kedves Zsuzsi!

  Nagyon köszönöm a megosztott információkat. :-)
  Hálából, ha Pesten vagytok. Én Pestre járok be dolgozni, ha elfogadod megosztok szívesen veled néhány mogyoró és körtefa magoncot.
  A Keleti és a Déli 2-es metró vonalán közlekedem.

 • magzsuzsi
  magzsuzsi 2014 ápr. 13, vasárnap

  A ribizli nyúlánkabb lesz, és talán picit kevesebbet terem teljes árnyékban, de jól fogja magát érezni. :) Luti, nagyon köszönöm a kedves felajánlást, de nekünk még sokat kell gondolkodnunk, terveznünk, és ismerkednünk a területünkkel, mielőtt elkezdünk fákat ültetni. De azt gondolom, hogy fogunk mi még csereberélni tudást és növényeket egyaránt, veled is, és ezen a fórumon másokkal is. :)

Hozzászólás

Vendég 2023 márc. 17, péntek