A piciny házban élő Bonny bemutatja, hogy milyen ihletet merítettek Christopher Alexander, Egy minta nyelv című könyvéből.

Ez a könyv egy nyelvezetet biztosít részletes minták leírásával városok, lakóközösségek, házak, kertek és szobák tervezéséhez és építéséhez.

Minden minta leír egy problémát, majd elmagyarázza a probléma egy lehetséges megoldásának velejét.

A minták úgy vannak sorba rendezve, hogy a legnagyobb részlettől kezdődnek és a legapróbbal végződnek. Minden minta kapcsolódik nagyobb és kisebb mintákhoz is. Így jön létre a mintáknak egy hálózata, melynek minden megvalósulása más és más. A minta nyelv sorai valójában olyan absztrakt ám mégis fontos dolgokra világítanak rá, amelyek a közérzetünket javítják, a társasági életet ösztönzik vagy épp a magányos elvonulást segítik elő. A minta nyelv segítségével születő terv hozzájárul egy olyan élettér kialakításához, amely funcionális, szép és kényelmes.

 

 

A videón a hölgy, Bonny elmeséli, hogy ők hogyan tervezték meg az otthonukat a minta nyelv segítségével. A házat befejezetlen állapotban vették, úgy hogy csak a külső falak voltak meg.  A videó ugyan angolul van, de érdemes megnézni a belsőépítészeti és lakberendezési öltletek miatt. Lentebb egy kivonatot olvashatsz magyarul arról ami elhangzik a videón.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=CLXWd_MdtCY

 

 

 

Bonny felsorolja a mintákat, amelyeket a belső terek tervezésénél és kialakításánál használtak:

Először az "intimitás grádiens" mintát mutatja be. Ez a bejárat, ami egy átmenet kint és bent között. Aztán egy hely összegyűlni. Innen a konyhába lépünk. Ezt követi a hálófülke. És az öltözőszoba.

"Variációk plafon magasságra".

"Ablak ülőke".

"Hálófülke": Privát szférát ad anélkül, hogy egy külön helyiséget kelljen használni. A hálófülke tartalmaz egy keletre néző ablakot, amely összhangban van az "Aludjuk a keleti oldalon" elnevezésű mintával.

 

Az elsődleges mintázat: "Egy parasztház konyhája". Egy kényelmes, hivogató és funkcionális teret szerettünk volna kialakítani.

 

Második legfontosabb mintázat (a videón szereplő hölgy számára): "Tűz körül" A tűz volt mindig az a hely ami körül az emberek összeültek beszélgetni vagy történet mesélésre.

 

Majd sorban így következik tovább a minta nyelv:

"Derék magasságú polc"

"Fény minden szoba két oldalán"

"Főzés elrendezése"

"Napfényes pult"

"Nyitott polcok"

 

Hálószoba helyett, építettek egy öltözö szobát, ahol amellett, hogy nyugodtan tudnak öltözködni, a ruháikat és más dolgaikat is tárolhatják. (Úgy tűnik a komposzt wc is ott van hátul a sarokban...)

 

Egy átlag amerikai otthon alapterülete a következőképp alakult az elmúlt évtizedekben:

1950:  980 ft2 = 91 m2

1970:  1400 ft2 = 130 m2

2005: > 2400 ft2 = 223 m2

 

Bonny-ék háza: 500 ft2 = 47 m2

 

A kicsi szép, a kicsi zöld.

 

A Pattern Language című könyvről bővebben a permafórum.hu-n olvashatsz.

 

A videó készítőjének blogján további videókat találhatsz a minta nyelv alkalmazásáról.